Lastenhuoneen siivous

Onko lastenhuoneen siivous joskus aiheuttanut eriäviä mielipiteitä perheessänne? Meillä näiltä on toistaiseksi vältytty, sillä lapsemme ovat vielä niin pieniä – tulevaisuudessa niitä saattaa kuitenkin olla edessä. Vastuu huoneen siivouksesta on toistaiseksi siis meillä aikuisilla, vaikka toki kaksivuotias on pienestä asti otettu mukaan siivoushommiin. Toivon siivoukseen osallistamisella olevan positiivista vaikutusta tulevaisuudessa. Tässä postauksessa kerron taaperon huoneen siivouksesta sekä järjestyksen ylläpitämisestä: mitkä keinot olen itse kokenut tämän ikäisen lapsen kanssa siivoamisessa toimivimmiksi ja millä tuotteilla siivoamme.

Lelujen kierto, lelumäärän rajoittaminen, oma paikka

Lastenhuoneen siivouksen hoidan pääsääntöisesti siis minä, sillä poikamme on vielä niin pieni. Hän kuitenkin osallistuu päivittäin huoneen järjestelyyn eli tavaroiden paikoilleen laittamiseen. Paras keinoni pitää lastenhuone järjestyksessä on lelujen määrän rajoittaminen sekä esillä oleville leluille oman paikan osoittaminen. Suurin osa leluistamme on siis kaapissa säilytyksessä, ja vain tietty määrä leluja on kerralla esillä. Vaihdan esillä olevat lelut toisiin viikon parin välein, jolloin lapsi saa ”uutta” leikittävää ja lelujen määrä pysyy rajallisena, vaikka niitä omistaisikin paljon.

Lelujen siivous leikin tai päivän päätteeksi

Meillä lelut siivotaan pääsääntöisesti leikkien loputtua, poikkeuksena dublolinnat tai muut viritelmät, joilla leikitään usein vielä seuraavanakin päivänä. Poikakin tietää lelujen omat paikat, ja nostaakin usein lelun omaan lokeroonsa lopetettuaan sillä leikkimisen. Iltaisin ennen nukkumaanmenoa rutiininamme on kerätä vielä mahdollisesti lattioilla olevat lelut, jotta lapsi rauhoittuu paremmin yöunille.

Siivouksesta leikki

Toisinaan lelujen kerääminen ei huvita, joten silloin teemme siivouksesta leikkiä: nyt siivotaan nopeasti, nyt lauletaan ja siivotaan, nyt tähdätään ja heitetään palapelin palat laatikkoon. Kannustus ja kehuminen ovat ainakin meillä tärkeä osa siivousta - tällä tavoin siivouksesta tulee hauskaa ja siitä jää positiivinen mieli.

Siivousvälineet sotkuisempiin leikkeihin

Aistileikit ovat toisinaan hieman sotkuisempia, kun lapsi saa tutkia käsillään ja käyttää mielikuvitustaan. Lastenhuoneen kaapista löytyy nykyisin talousrikkasetti, jolla saa siivottua sekä lastenhuoneen pöydältä että lattialta sinne pudonneet kauranjyvät, riisit, taikahiekat, muovailuvahan murut tms. Kosteat pikasiivousliinat ovat käteviä siivouksen viimeistelyssä, niillä saa pyyhkäistyä sekä pöydän, lattian että leikkialustan.

[caption id="attachment_139867" align="aligncenter" width="1024"] Pölypampulalla pyyhkii kätevästi avohyllyt. Pampulan materiaali sitoo pölyn itseensä, jolloin se ei leijaile takaisin huoneilmaan.[/caption] Leluhyllymme on avomallia, joten sinne kertyy pölyä sekä koirankarvoja. Vaihdan lelut hyllyssä viikon tai kahden välein, ja samalla pyyhkäisen pölyt hyllystä sekä taulun kehyksistä ja muilta tasoilta pölypampulalla. Kapeampiin väleihin sopii paremmin pölymiekka. Sormenjäljille ja tahroille käytän mikrokuituliinaa. Tämän kun kostuttaa vedellä, voi myös taapero pyyhkiä turvallisesti tahroja. [caption id="attachment_139872" align="aligncenter" width="1024"] Lastenhuoneessa sormenjälkiä löytyy luonnollisesti myös ikkunoista. Niiden puhdistukseen käytän ikkunaliinaa.[/caption]

Jaa oma vinkkisi lastenhuoneen siistinä pitämiseen!

Takaisin blogiin