Täsmätietoa renkaanvaihdosta

[caption id="attachment_3957" align="alignnone" width="980"] Pulttien tulee olla kunnolla kiristetyt, mutta ylikiristäminen saattaa rikkoa vanteen.[/caption]

Kahdeksan kysymystä, joihin renkaanvaihtajan on hyvä tietää vastaus.

1. Mikä on kesärenkaiden pienin sallittu kulutuspinnan syvyys?

Vähintään 1,6 mm, mutta monissa testeissä on kuitenkin havaittu vesiliirto-ominaisuuksien romahtavan, jos urasyvyys on alle 4 millimetriä. Laita 2 euron kolikko pystyyn renkaan pääuraan. Jos kolikon 4 mm leveä hopeareunus pilkahtaa esiin renkaan kuviopalan alta, harkitse renkaiden uusimista.

2. Miten kulutuspinnan syvyys mitataan?

Kulutuspinnan syvyys mitataan renkaan kulutuspinnan kuluneimmasta pääurasta. Tyypillisesti se on renkaan keskellä, missä kuluneisuus on yleensä suurinta.

3. Miten tiukkaan vanteiden pultit on kiristettävä?

Pulttien tulee olla kunnolla kiristetyt, mutta ylikiristäminen saattaa rikkoa vanteen. Kiristysmomentti ilmoitetaan yleensä auton ohjekirjassa. Myös rengasliikkeestä saat tarvitessasi apua. Etenkin uusien kevytmetallivanteiden pultit kannattaa jälkikiristää noin 50–100 kilometrin ajon jälkeen.

4. Mikä on uusissa renkaissa nykyisin olevan etiketin tarkoitus?

Rengasetiketti kertoo renkaan kolmesta ominaisuudesta: rengasmelusta, märkäpidosta ja polttoainetehokkuudesta. Sitä luetaan samaan tapaan kuin esimerkiksi kodinkoneiden energiatehokkuusetikettejä.

5. Miten talvirenkaat varastoidaan oikein?

Sekä kesä- että talvirenkaat tulee varastoida kuivassa, pimeässä ja tasalämpöisessä tilassa, mieluiten lappeellaan. Liika lämpö ja suora auringonpaiste ovat säilytettäville renkaille haitaksi. Säilöön laitettavat renkaat kannattaa puhdistaa huolellisesti ennen kausisäilitystä, jottei lika pinty kiinni ja mahdollisesti jopa vahingoita vanteen pintaa.

6. Mistä tiedän oikean rengaspaineen?

Oikea rengaspaine on ilmoitettu tavallisesti auton ohjekirjassa, kuljettajanpuoleisen oven sivussa tai esimerkiksi bensatankin kannessa. Ellet löydä tietoa, saat apua rengasliikkeestä. Usein myös kesärenkaalle on määrätty pyörimissuunta, eli renkaan on oltava oikealla puolella autoa. Pyörimissuunta on yleensä merkitty renkaan ulkosivuun nuolella, joka kertoo mihin suuntaan renkaan tulee pyöriä eteenpäin ajettaessa.

7. Mistä tiedän, miten vanhat renkaani ovat?

Renkaan valmistusajankohta on merkitty renkaan sivuun neljällä numerolla. Esimerkiksi ”1217” tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 12 vuonna 2017.

8. Kuinka vanhoilla renkailla voin ajaa?

Oikein säilytettyinä renkaat pysyvät pitkään hyväkuntoisina, ja vanhenevat eniten käytössä, luonnolisen kulumisen myötä. Kymmenen vuotta vanhat renkaat eivät todennäköisesti enää ole turvalliset, sillä kumiseos kovettu ja haurastuu lopulta.
Takaisin blogiin