Taijan siivousblogi: Kodinkoneiden kevätsiivous – Mihin sitä likaa oikein kertyy?

Meillä keittiön kevätsiivous on edennyt siihen kohtaan, jossa otetaan kodinkoneet hieman tarkempaan syyniin. Aivan kuten keittiökin, myös kodinkoneet voivat näyttää päällisin puolin siisteiltä, mutta kun tutkiskelee vähän lähemmin, voi niistäkin löytyä melkoisia likakertymiä. Näitä ei välttämättä tule ajatelleeksi tai huomanneeksi arjen tiimellyksessä. Tässä on siis muutama paikka, jotka ainakin meillä kaipasivat puhdistusta!

Keltaisella liinalla pyyhitään liesituulettimen alaosaa.

 

Kuva liesituulettimen suodattimesta, joka on astianpesukoneessa.

 

Liesituuletin

🔎 Mihin lika kertyy?

Usein liesituulettimen ulkopuoli tulee pyyhittyä pölystä ja rasvasta, mutta harvemmin tulee kurkistettua ihan kunnolla sen alle ja tarkasteltua sen ympäristöä. Liesituulettimen rasvasuodattimeen sekä sen ympärillä oleviin osiin sekä seiniin kertyy helposti rasvaa, joten tulipaloriskinkin takia puhdistus kannattaa hoitaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

🧽 Miten puhdistetaan? 

Liesituulettimen suodatin irrotetaan puhdistusta varten. Se kannattaa liottaa kuumassa vedessä ja astianpesuaineessa tai pestä astianpesukoneessa, jos käyttöohjeet sen sallivat. Itse liesituulettimen sekä seinien puhdistukseen toimii hyvin rasvaa irrottava keittiösuihke, puhdistussieni sekä mikrokuituliina. Puhdistussienen karheammalla puolella jämähtäneetkin rasvaroiskeet saavat kyytiä.

Nysväri puhdistaa astianpesukonetta, koneen luukun päällä on keittiösuihkepullo.

Astianpesukone

🔎 Mihin lika kertyy?

Monet nykyiset kodinkoneet ovat jo sen verran viisaita, että ne ilmoittelevat puhdistuksen tarpeesta. Osa jopa puhdistaa itse itsensä, kunhan vain muistat laittaa puhdistusohjelman päälle. Tietyt astianpesukoneen osat vaativat silti käsinpesua, joten ihmisten apua tarvitaan edelleen. Tällaisia paikkoja ovat mm. sihti, suodatin, tiivisteet sekä luukun sivuosat, joihin lika usein kertyy. 

astianpesukoneetta puhdistetaan Nysvärillä, koneen ritilät näkyvät ja niiden takana on keittiösuihkepullo.

 

🧽 Miten puhdistetaan?

Jätesihti ja suodatin irrotetaan ja harjataan lämpimän veden alla tiskiharjalla ja käsitiskiaineella. Tiivisteiden ja luukun sivujen puhdistukseen keittiösuihke ja Nysväri ovat ainakin omassa käytössäni olleet täydellinen yhdistelmä! Lopuksi mikrokuituliinalla pyyhkäisy, ja kone on melkein kuin uusi!

 

Etualalla lusikka, jossa on siivoussoodaa, taustalla metallinen kahvipannu.

Kahvinkeitin

🔎 Mihin lika kertyy?

Kahvinkeittimen vesisäiliö, putkisto ja suodatin voivat kerätä kalkkia ja muita epäpuhtauksia, mikä voi vaikuttaa keittimen toimintaan. Outo sivumaku aamukahvissa voi puolestaan olla merkki keittimen sisälle kertyneistä kahvirasvajäämistä – mitä useammin keität kahvia, sitä useammin se kannattaa siis puhdistaa.

🧽 Miten puhdistetaan?

Rasvanpoisto onnistuu Siivoussoodalla: 3 rkl siivoussoodaa ja pannullinen vettä. Kalkinpoistoon puolestaan käy sitruunahappo tai etikka: 2 rkl sitruunahappoa tai 2 dl etikkaa pannulliseen vettä. Huom. Älä käytä molempia samanaikaisesti.

Laita valitsemasi liuos vesisäiliöön ja käynnistä keitin. Kun puolet vedestä on valunut pannuun, sammuta keitin ja anna vaikuttaa puolisen tuntia.  Laita keitin takaisin päälle ja anna lopun liuoksen valua pannuun. Huuhtele keitin keittämällä pari kolme pannullista puhdasta vettä keittimen läpi. Perkolaattorikeittimen puhdistus onnistuu samalla periaatteella, laitetta vain ei tarvitse sammuttaa välissä.

Jääkaappia puhdistetaan Nysvärillä ja keittiösuihkeella.

Jääkaappi

🔎 Mihin lika kertyy?

Jääkaapin hyllyjen ja laatikoiden lisäksi myös jääkaapin ovitiivisteet kannattaa puhdistaa aina silloin tällöin, sillä niihinkin kertyy helposti murusia ja roiskeita. Samalla on hyvä katsastaa myös jääkaapin takaosassa oleva vedenpoistoaukko: jos se menee tukkoon, jääkaapin pohjalle voi alkaa kertyä vettä.

Nysväri puhdistaa jääkaapin tiivisteitä.

🧽 Miten puhdistetaan?

Puhtaammille hyllyille ja laatikoille riittää usein pyyhintä siivoussienellä tai -liinalla, likaisemmat kannattaa pestä tiskiharjan kanssa. Kuivaus ikkunaliinalla tekee lasisista hyllyistä kirkkaat ja kiiltävät. Jääkaapin sisäosat sekä tiivisteet saa puhtaaksi kostealla mikrokuituliinalla ja keittiösuihkeella, tarvittaessa myös Nysvärin voi ottaa avuksi - sen harjakset mahtuvat juuri sopivasti tiivisteiden väleihin. Tukkeutumassa olevan vedenpoistoreiän avaamiseen olen joskus käyttänyt lasten askartelukaapista napattua piipunrassia.

Mikroaaltouuniin laitetaan kulhollista vettä.

Mikroaaltouuni

🔎 Mihin lika kertyy?

Mikro on yksi niistä kodinkoneista, joissa lika ei piilottele. Jos sitä on, se on näkyvissä seinissä ja lasilautasella. Mikäli mikron paikka on pöydällä, eli alempana kuin silmien tasolla, kannattaa kumartua ja kurkata myös mikron katto – sinne voi kertyä yllättävän paljon roiskeita.

🧽 Miten puhdistetaan?

Mikron sisäosat on helppo puhdistaa höyryttämällä: laita kulhoon vettä ja halutessasi myös hieman sitruunaa, etikkaa tai ruokasoodaa poistamaan hajuja. Lämmitä pari minuuttia, jonka jälkeen anna höyryn hetken aikaa irrottaa likaa. Tämän jälkeen pyyhi pinnat pehmeällä liinalla, nurkkiin voi ottaa avuksi nysvärin. Näin mikro puhdistuu helposti ja pahat hajut katoavat.


Onko sinulla jokin kodinkone, jonka siivoamista lykkäät viimeiseen asti? 😄

-Taija


Takaisin vinkkeihin