Viisi vinkkiä syyslehtien haravointiin

Syksyllä pihat ja puutarhat peittyvät lehtivaippaan. Innokkaimmat puutarhurit tarttuvat haravaan heti, mutta haravoidessa ei tarvitse olla turhan tarkka. Kevyestä lehtikerroksesta voi olla puutarhalle jopa hyötyä. Haravointi on tehokasta liikuntaa, joten hyvä työergonomia on tärkeä muistaa.

Kevyt lehtikerros suojaa ja lannoittaa

Nurmikkoa ja kukkapenkkejä ei tarvitse haravoida putipuhtaiksi lehdistä, sillä kevyt lehtikerros voi olla pihan kasveille suureksi hyödyksi. Pihanurmi viheriöi seuraavana kesänä komeasti, jos sitä peittämään jätetään kevyt kerros lehtiä, sillä nurmikko saa lehdistä hyödyllisiä ravinteita. Myös perennapenkki saa lehdistä luonnonmukaista lannoitetta sekä suojaa talven pakkasia vastaan. Pihan ja sitä peittävien lehtien koolla ja määrällä on kumminkin merkitystä. Mitään kasvustoa ei kannata peitellä tiiviillä isojen lehtien kerroksella. Liian tiiviin lehtikerroksen alla erilaiset sienitaudit pääsevät helposti kehittymään. Erityisesti hennot perennat tarvitsevat ilmaa lehtikerroksen väliin, jotta kevään tullen kasvu onnistuu helposti.

Miten siis kannattaa toimia? Suurten lehtien määrää kannattaa vähentää haravoimalla ja sen jälkeen huolehtia, että jäljelle jäänyt lehtikerros on tarpeeksi ilmava. Lehtikerrosta voi pöyhiä haravalla ja nurmialueilla isoimmat lehdet voi silputa pienemmiksi esimerkiksi ruohonleikkurilla. Terassi ja pihakiveys on hyvä puhdistaa lehdistä huolella, jotta niiden päälle ei pääse kertymään turhaa kasvustoa, likaa tai rikkaruohoja. Terassin puhdistuksessa oiva apuväline on haravan lisäksi jämäkkä terassiharja.

Harava vai lehtipuhallin?

Toiset suosivat lehtien puhdistuksessa lehtipuhaltimia, mutta etenkin nurmialueille harava on paras vaihtoehto. Haravointi poistaa samalla ylimääräistä sammalta nurmikolta ja lisää ilmaa nurmen pinnalle. Ja onhan haravan käyttely toki miellyttävämpää korville. Lisäksi lehtipuhallin tekee nurmikon kannalta melkeinpä liiankin siistiä jälkeä, eikä lehtikerrosta jää nurmea suojaamaan ja ravitsemaan. Haravointi on kumminkin sen verran fyysisesti rasittavaa puuhaa, että suuremmat piha-alueet ja erityisesti pihojen kiveykset on perusteltua puhdistaa puhaltimella. Tähän vaikuttavat varmasti niin työvälineet kuin tekniikkakin. Parhaimmillaan harava on kevyt ja mukava käyttää ja oikealla tekniikalla keho rasittuu vähemmän.


Haravointi on tehokasta liikuntaa – muista hyvä työergonomia

Jo pientäkin piha-aluetta haravoidessa tulee taatusti hiki. Haravointi onkin mitä mainiointa liikuntaa. Kuten ennen mitä tahansa liikuntasuoritusta, lämmittely on paikallaan ennen haravointia, jos haluaa välttyä turhilta vammoilta. Itse urakka kannattaa aloittaa rauhassa ja vähitellen. Myös säännölliset lepotauot ovat hyvä idea. Liian painava harava saattaa tehdä työstä turhan raskasta etenkin suurilla piha-alueilla. SINI Haravalla työskentely on miellyttävää, sillä sen mattamusta varsi on kevyttä alumiinia. Etenkin harvemmin haravaa heiluttava saattaa helposti jännittää hartialihaksia liikaa. Hartiat on hyvä pitää alhaalla ja rentona sekä kädet lähellä vartaloa. Myös haravan varren pituus vaikuttaa työskentelymukavuuteen. SINI Haravan 160 senttiä pitkä varsi sopii useimmille käyttäjille parhaiten. Pitkänhuiskean puutarhurin kannattaa ottaa käyttöön erikoispitkä varsi. Haravia on saatavilla erikokoisilla lavoilla varustettuna. Pieniä piha-alueita haravoidessa hieman pienemmällä lavalla varustettu harava on kätevä. Suuret pihat ja puutarhat saa tehokkaasti haravoitua leveämpilapaisella haravalla. Laadukas harava kestää käytössä vuosia, mutta toisinaan lavan vaihtaminen saattaa tulla tarpeeseen. 
  Sinituotteen haravassa on kahta eri kokoista lapaa, kuvassa kapeampi.

Siilin ystävä ei siivoa pihaa turhan tarkasti

Pienet, piikikkäät ystävämme siilit tarvitsevat suojaisia paikkoja erityisesti talvileponsa ajaksi. Pitkä, kylmä talvi saattaa olla siilille kova koettelemus, eikä riittäviä suojia ole aina tarjolla. Lehti- ja risukasat ovat mainioita talvipiiloja siileille. Nikkarointitaitoiset voivat valmistaa siilille oman pesän talvihorroksen ajaksi ja kevään poikimiseen. Jos kaikkia lehtikasoja ei tule siivottua pois pihapiiristä, se saattaa siis olla jollekin siilille todellinen onnenpotku.

Siilit talvehtivat mielellään lehtikasoissa.

Minne haravoidut lehdet voi viedä?

Harva haluaa jättää useita lehtikasoja pitkin pihaa, vaikka yhden kasan siilille jättäisikin. Mutta miten haravoidut lehdet tulee hävittää? Paras paikka haravoiduille lehdille on komposti. Lehtiä voi kuskata kompostiin joko kottikärryillä tai suurissa säkeissä, joista ne voi tyhjentää kompostiin. Biojäteastiaan haravointijätettä voi viedä pieniä määriä, mutta jo kottikärryllinenkin lehtiä suositellaan hävitettäväksi oman pihan kompostissa tai jäteasemalla. Jäteasemilla saattaa olla risuille ja oksille oma vastaanottonsa ja lehdille omansa, joten jätteet kannattaa lajitella ennen jäteasemalla käymistä.
Takaisin blogiin