Vaatekaapin siivoaminen ja järjestely

Edellisessä postauksessa kerroinkin, että olen ottanut nyt alkuvuoden tavoitteeksi käydä hieman kotimme tavaroita läpi huone kerrallaan. Aloitin projektin lasten leluista ja tavaroista, ja nyt on aika siirtyä seuraavaan osa-alueeseen eli omiin vaatteisiini. Tällä kertaa käyn läpi vain makuuhuoneen kaapistossa säilytyksessä olevat vaatteeni, ja ulkovaatteet jätän toiseen kertaan. Ennen kuin näytän vaatekaappini ennen kuvat, täytyy minun hieman alustaa tilannetta. Muuttovaiheessa purin vaatteet jätesäkeistä hyllyille sen kummemmin miettimättä järjestystä. Virhe! Vaatteet olivat siis hyllyille jotenkuten lajiteltuna, mutta käytännöllisyys ja kunnollinen järjestys puuttuivat. Nyt tilanne näyttää siis tältä: Jaiks! Ei ihme, että tarvittavia vaatteita ei tunnu löytyvän ja vaatekasoja joutuu penkomaan, mikä puolestaan johtaa pahempaan sekasortoon. Nyt on siis aika katkaista kierre ja saada vaatekaappi taas järjestykseen ja vaatteiden löytäminen helpommaksi. Aloitetaan eteneminen vaihe vaiheelta.

VAIHEET

1. Tyhjennä hylly/kaappi kerrallaan

Parhaiten kaappien järjestely ja siivoaminen onnistuu itseltäni tyhjentämällä hylly (tai joskus jopa koko kaappi) kerrallaan. Tällä kertaa en uskaltanut ottaa riskiä ja tyhjentää koko vaatekaappia lattialle, koska lasten vuoksi homma saattaa hyvinkin jäädä kesken. Otin siis varman päälle ja kävin kaapin läpi hylly kerrallaan.

2. Lajittele

Kun vaatteet on tyhjennetty hyllyltä, alkaa niiden läpikäyminen ja lajittelu. Itse pidän vaatteiden lajittelusta neljään eri kategoriaan: pidettävät, myyntiin, lahjoitukseen tai roskiin. Viides kategoria on "ehkä"-kasa, joka kuitenkin on vain väliaikainen. Tämän kasan vaatteet kannattaa sovittaa, jonka jälkeen ne lajitellaan uudelleen johonkin edellä mainituista kategorioista. Vaatteiden karsiminen on jokaiselle omanlaisensa projekti ja se voi viedä hyvinkin paljon aikaa. Itse en tällä kertaa lähtenyt tekemään kovin tiukkaa seulomista, vaan karsin vaatteita muutaman peruskysymyksen avulla. Kun mietin, säilytänkö vaatteen vai en, kysyn itseltäni seuraavat kysymykset:
  • Onko vaate ehjä/käyttökelpoinen? Jos ei -> pois tai korjaukseen
  • Onko vaate sopiva/mukava? Jos ei -> pois
  • Onko vaatteella ollut käyttöä viimeisen puolen vuoden/tietyn ajanjakson aikana? Jos ei -> pois

3. Siivoa

Ennen kuin vaatteet laitetaan takaisin hyllyille, on hyvä aika pyyhkiä kaapista pölyt esimerkiksi mikrokuituliinalla. Samalla kaappien ovista voi pyyhkäistä sormenjäljet pois.

4. Mieti järjestys

Kun vaatteet on käyty läpi, on aika miettiä järjestys pidettävät-kasan vaatteille. Loogisinta on varmasti järjestää housut, pitkähihaiset paidat, t-paidat jne. omiin pinoihinsa. Itse jaan nämä pinot vielä eniten käytössä oleviin luottovaatteisiin ja hieman harvemmin päälle pääseviin yksilöihin. Luottovaatteet asetan pään ja rinnan korkeudella oleville hyllyille, harvemmin käytössä olevat tai sesongin ulkopuoliset vaatteet nostan ylähyllyille. Olipa lajittelumetodi mikä tahansa, tavoitteena on saada jokaiselle vaatteelle järjestettyä oma paikkansa. Itse kannatan suuresti asioiden nimeämistä, mutta tällä kertaa jätin vielä hyllyt nimikoimatta. Kunhan vaate löytää pesun jälkeen oman paikkansa, olen tyytyväinen. Mikäli ei, täytyy järjestystä vielä muuttaa tai tulostaa nimitarrat hyllyihin.

Vinkki. Hyödynnä koreja, laatikoita jne. ja rullaa tai pystyviikkaa!

Luulen, että yksi syy vaatekaappini epäjärjestykseen on ollut hyllyjen valtavassa koossa ja korittomuudessa. Vaatekaappini kaipaa siis enemmän koreja tai laatikoita järjestyksen ylläpitämiseen. Haaveilen kunnon vetokoreista ja muutenkin vaatekaapin sisuksien päivittämisestä, mutta nyt mennään lähes nollabudjetilla. Tarkoituksenani olisi hankkia vielä muutama isompi kori lisää, jotta kaapin takaosassa oleviin vaatteisiin olisi helpompi päästä käsiksi. Nyt pystyviikkasin yhteen koriin eniten käytössä olevat topit, jotta kaikki on kerralla helpommin nähtävillä. Tankokaapin lokerikkoon rullasin eniten käytössä olevat urheilutrikoot ja legginssit. Olipa taas urakka, mutta josko tämä vähempi vaatemäärä ja uusi järjestys helpottaisi vaatteiden löytymistä sekä vaatekaapin siistinä pitämistä! Täytyykin ottaa taas tavaksi järjestellä ja käydä vaatekaappi kevyesti läpi samalla, kun vien sinne puhtaita vaatteita, jottei tilanne pääsisi yhtä pahaksi kuin alussa. -Taija  
Takaisin blogiin