Muovinkeräykseen viedään kaikki muovipakkaukset, joihin joku tuote, esimerkiksi elintarvike tai pesuaine, on pakattu. Käytetty muovipakkaus saa uuden elämän esimerkiksi kestävänä SINI-siivousvälineenä.
Ota käyttöön uusi SINI-kierrätysastia ja aloita muovipakkausten kierrättäminen!
Nykymuotoinen muovinkeräys on Suomessa uudehko asia. Eko-ajattelua on maassamme harrastettu pitkään, mutta muovinkeräysverkosto pantiin pystyyn melko vauhdilla, kun kaatopaikoille ei saa 1.1.2016 alkaen viedä muovipakkaus- tai muovijätettä. Muovia kerätään sekä kiinteistöjen keräysastioihin että vaikkapa ruokakauppojen yhteydessä oleviin Rinki-ekopisteisiin. Jatkossa kierrätysaste Suomessa nousee, sillä uudistumassa olevat jätelaki ja jätehuoltomääräykset velvoittavat nykyistä tiukempaan lajitteluun. Nyt onkin hyvä aikaa laittaa kodin kierrätyspiste kuntoon! Apuna kierrätyksessä toimivat Suomessa valmistetut SINI-kierrätysastiat.
Muovinkierrätysohje pähkinänkuoressa
- Muovinkeräykseen kelpaa puhtaat ruoka- ja pesuainepakkaukset.
- Älä pakkaa eri muovilajikkeita tiukasti sisäkkäin, sillä lajittelukoneen täytyy päästä tutkimaan jokainen muovinpalanen erikseen.
- Pudota muovipussiin pakatut muoviroskat asuinkiinteistösi muovijäteastiaan tai muovipakkauksia vastaanottavalle Rinki-ekopisteelle.
SINI-kierrätysastia helpottaa lajittelua
Jos olet vasta aloittamassa muovin kierrätyksen, tulet pian huomaamaan, että muovipakkauksia kertyy kotitalouksissa yleensä eniten. SINI-kierrätysastia helpottaa kierrätystä ja astiaan voi laittaa kaiken kotona syntyvän muovipakkausjätteen. Pääsääntöisesti muovinkeräykseen sopivat kaikki pakkaukset, joissa on ollut ruokaa. Tällaisia ovat esimerkiksi voirasiat sekä leikkele- ja valmisruokapakkaukset. Sekaan voi heittää myös shampoopullot ja muut saippuapakkaukset sekä muovikassit. SINI-kierrätysastiassa on kätevät pussinpidikkeet, joiden avulla roskapussi pysyy astiassa paikallaan.
Jotkut pakkaukset ovat muovin ja muiden materiaalien yhdistelmiä. Jos muovia on painosta enemmän, se kuuluu muovipakkauskeräykseen. Pakkauksen tulisi olla tyhjä ja riittävän puhdas. Kylmällä vedellä huuhtelu tai pyyhkäisy paperilla riittää. Pakkausten kierrätystä voi parantaa irrottamalla pakkausten eri osat, kuten korkit, kannet, pumput jne. Eri muovia olevia pakkauksia ei myöskään pidä laittaa sisäkkäin, sillä muovin tunnistuslaite lukee vain uloimman pakkauksen. Muovinkeräykseen eivät sovi kovat muovituotteet. Vanhat muovilelut tai loppuunsa palvellut lumiharja tulee hävittää sekajätteen mukana. Käytännössä sekajäte poltetaan eli kovasta muoviroskasta syntyy jatkohyödynnettävää lämpöä ja energiaa.
Avuksi maan kattava Rinki-ekopisteiden verkosto
Kuluttajat mahdollistavat muovin kierrätyksen omilla päivittäisillä toimillaan. Rinki-ekopisteet ovat varmasti kaikille suomalaisille tuttuja kauppojen pihoista ja asuinalueiden läheisyydestä. Rinki-ekopisteeseen voi lasin, metallin, paperin, pahvin ja usein myös tekstiilien lisäksi palauttaa lajitellut muovipakkaukset. SINI-kierrätysastian avulla muovipakkaukset on helppoa kuljettaa tyhjennettäväksi. Kierrätysastiaan voi myös laittaa kaupan muovikassin, jonka voi sellaisenaan viedä muovinkeräysastiaan. Rinki-ekopisteestä muovi kuljetetaan vastaanottoterminaaleihin ja edelleen pakkausjätettä prosessoiviin laitoksiin, joista uusioraaka-aine päätyy esimerkiksi Sinituotteen tehtaalle.
Lue lisää: Muovin matka roskasta SINI-siivousvälineeksi
Rinki-ekopisteitä löytyy ympäri Suomea. Katso, missä sijaitsee lähin Rinki-ekopiste.
Muoviroskat kiertoon myös asuinkiinteistöiltä
Osa alueellisista jätehuoltoyhtiöistä kerää muoviroskaa asuinkiinteistöiltä. Vuonna 2021 muovin keräys alkaa kaikissa asuinkiinteistöissä, joissa on vähintään viisi asuntoa. Lue lisää pääkaupunkiseudun muovipakkausten keruusta HSY:n sivuilta.
Tutustu tästä: SINI-lajitteluratkaisut
Lue lisää: Näin lajittelet fiksusti