Taijan siivousblogi: Siivoaminen lasten kanssa

Lapset juoksevat vauhdikkaasti olohuoneessa.

 

Siivoaminen ei aina kuulu niihin hauskimpiin arjen askareisiin, ja lasten kanssa se voi välillä tuntua entistäkin haastavammalta. Olen kuitenkin ajatellut, että ottamalla lapset mukaan siivoamiseen jo varhaisessa vaiheessa, tulen helpottamaan meidän vanhempien taakkaa ajan myötä. Tai ainakin toivon kovasti niin. 

Joskus (tai aika useinkin) tuntuu helpommalta ja nopeammalta hoitaa siivoukset itse, mutta lasten kannustaminen mukaan kannattaa monestakin syystä: yhteisestä kodista huolehtiminen kehittää heidän tärkeitä taitojaan, kuten vastuullisuutta, yhteistyötä ja omatoimisuutta.

Tässä postauksessa jaan muutamia meidän perheessämme toimivia käytännön vinkkejä ja ideoita siihen, miten pienet, alle kouluikäiset lapset voi ottaa mukaan siivoamiseen – myös silloin, kun intoa ei aina löydy.

Selkeät paikat lasten leluille ja vaatteille

Tämä ensimmäinen kohta on helpottanut arkea huomattavasti ja tehnyt myös lapsille siivoamisesta helpompaa: kaikille heidän tavaroilleen ja vaatteilleen on selkeät omat paikat, niin eteisessä kuin omassa huoneessakin.

Nykyisin lapset saavat itse pääosin päättää leluilleen omat paikkansa, sillä he tietävät, mikä heille tuntuu luontevimmalta. Erilaisten korien ja laatikoiden avulla lelut ja tavarat pysyvät parhaiten järjestyksessä. Läpinäkyvistä laatikoista lapsikin osaa itse katsoa, mitä niissä on, ja läpinäkymättömiin voi laittaa kuvan sen sisältämistä asioista. 

Meillä esimerkiksi vaatekaapin koreissa on kuvat housuista, paidoista jne., jotta lapsilla on helpompaa löytää oikeat paikat vaatteille. Puhtaiden pyykkien lajittelu ja omaan kaappiin laittaminen onkin yksi asioista, joita olemme alkaneet harjoittelemaan myös nuoremman lapsen kanssa.

Lapsi suihkuttaa yleispuhdistusainetta.

 

Lelumäärän rajoitus

Tein useamman vuoden ajan lasten leluille lelukiertoa, eli osa leluista oli kaapissa laatikkoon laitettuna lepovuorossa, kun taas pienempi osa leluista pääsi lasten leluhyllyyn leikkivuoroon. Lelukierto hyödyttää sekä lapsia että meitä vanhempia – vähemmän siivottavaa, mutta samalla lapset saavat enemmän irti leikkihetkistään, kun keskittyminen pienemmän lelumäärän keskellä on helpompaa.

Nyt lasten ollessa isompia, ei meillä enää toteuteta aktiivisesti lelukiertoa. Esillä olevien lelujen määrää on silti rajoitettu, eli osa leluista on edelleen säilytyksessä lastenhuoneen kaapissa. Lapset saavat ne sieltä ottamalla itse tai pyytämällä, sääntönä on, että nämä lelut pitää myös siivota takaisin kaappiin leikkien loputtua. Huone on edelleen helpompi siivota, kun leluja ei ole niin paljoa esillä.

Lapsi lajittelee pahveja Kierrätysastiaan.

 

Rutiinien rakentaminen

Me aikuiset hyödymme rutiineista, ja niin tekevät myös lapset. Näitä opetellaankin lasten kanssa yhdessä: ulkovaatteet suoraan naulakkoon, astiat pois pöydästä ruokailun jälkeen, levällään olevien lelujen tai askarteluvehkeiden kerääminen ennen seuraavaa leikkiä, likaiset vaatteet riisumisen jälkeen pyykkikoriin, huoneen järjestely ennen nukkumaanmenoa niin, ettei yöllä kompastella… Näistä rutiineista on tullut lapsille yhtä luonteva osa päivän kulkua kuin hampaidenpesusta aamuin illoin, ja toisinaan he jopa tekevät asiat muistuttamatta. Mutta kuten myös hampaidenpesun kanssa, aikuisen apua ja motivointia tarvitaan edelleen. 😊   

Lapsi pyyhkii pikasiivousliinalla.

Hajusteettomat pikasiivousliinat ovat allergia- ja astmaliiton hyväksymiä, ja niitä on turvallista käyttää pienienkin käsien.

Siivouksesta leikkihetki

Mitä tulee lasten motivointiin, siihen on monenlaisia tapoja. Toisille toimii esimerkiksi kilpailu, toisille palkinto. Kun lapset olivat pienempiä, siivouksesta ja lelujen keräämisestä tehtiin meillä usein leikki: kerätään ensin kaikki siniset lelut, sitten punaiset jne. Nykyisin lapset ovat jo tottuneet siihen, että tietyt asiat täytyy siivota, ja siivoushetken muuttamista leikiksi ei tarvitse tehdä enää niin usein – tai ainakaan niin vaativasti, vaan pelkkä ajastimen tai musiikin käynnistys riittää motivaattoriksi. ”Otetaan kisa, ehditäänkö siivota nämä ennen kuin musiikki loppuu.”

Lapsi moppaa lyhyen moppivarren kanssa.

Monitoimimopissa vartta voi säätää lapsellekin sopivaksi.

 

Lapsi lakaisee pienen talousrikkasetin kanssa.

Pienellä talousrikkasetillä onnistuu murujen ja roskien siivous askartelu- tai puuhailuleikin jälkeen.

Mukaan arkihommiin

Meillä lasten siivoaminen tarkoittaa enemmän omien tavaroiden järjestelyä kuin itse siivoamista, mutta toki heidät otetaan mukaan myös muihin kodinaskareisiin ja siivouspuuhiin. Lakanoiden vaihto, roskien vienti, pölyjen pyyhintä, peilien pesu ja lattioiden moppaus ovat joitakin niistä asioista, joissa lapset ovat mielellään auttamassa. Ojennan lapsille omat siivousvälineet käsiin ja annan ohjeistuksen, jonka jälkeen lapset saavat itse kokeilla ja huomata, miltä tuntuu, kun esimerkiksi sormenjäljet katoavat peilistä tai roiskeet lattialta.

Lapset nauttivat siitä, että he saavat tuntea itsensä hyödyllisiksi. Vaikka joskus tekisikin mieli vain saada siivous nopeasti valmiiksi, olen pyrkinyt aina antamaan lasten hoitaa osan hommista heidän halutessaan. Ja tietenkin ihaillut lopputulosta, vaikka se ei aina ole täydellinen. 

SINIn siivousvälineillä lapsetkin voivat siivota turvallisesti, aina ei nimittäin tarvita edes pesuainetta. Ja mikäli tarvitaan, on värikkäillä puhdistusaineilla siivoaminen mukavampaa. Sinin hajusteettomat puhdistusainetabletit ovat Allergia-, Iho- ja Astmaliiton hyväksymiä, joten voin hyvillä mielin antaa lasten siivota niillä – valvovan silmä alla toki.

Lapsi pitelee kädessä puhdistusainepulloa.

 

Lasten kanssa siivoaminen, ja siivoamaan patistaminen, voi parhaimmillaan tuoda mukanaan yhteisiä kivoja hetkiä, mutta ne vaativat välillä myös ripauksen kärsivällisyyttä ja kekseliäisyyttä. Tärkeintä on löytää omalle perheelle sopivat tavat, jotka tekevät siivouksesta mahdollisimman mukavaa kaikille osapuolille. Kun siivous sujuu yhdessä, arki rullaa vähän kevyemmin – ainakin suurimman osan ajasta!

 

-Taija

Takaisin vinkkeihin