
Siivous sujuu huomattavasti mukavammin sekä ennen kaikkea tehokkaammin, kun siivousvälineet ovat puhtaita ja hyvässä kunnossa. Silti moni unohtaa huoltaa omia siivousvälineitään tai tekee huomaamattaan siinä virheitä, mikä heikentää niiden tehoa ja lyhentää käyttöikää. Tiedätkö esimerkiksi, miten usein tiskiharja kannattaisi pestä tai miksi huuhteluaine ei sovi mikrokuituliinoille?
Tässä muutama tyypillinen virhe, joita tehdään siivousvälineiden puhdistuksessa, ja vinkit, joiden avulla pidät siivousvälineesi tyytyväisinä ja kotisi puhtaampana!

1. Mikrokuituliinojen pesu väärin
Mikrokuituliinat ovat loistavia monenlaisissa kodin siivoustöissä, ja niitä löytyy meiltäkin eri väreissä eri käyttötarkoituksiin – osa liinoista on hellävaraisempia, osa taas karkeampia. Mikrokuituiset siivousliinat voivat kuitenkin menettää tehonsa, jos niitä ei pestä oikein. Moni saattaa heittää liinat käytön jälkeen huolettomasti muun pyykin sekaan, itsekin olen tähän aikoinaan syyllistynyt, ja ihmetellä, miksei liina enää tunnu pesun jälkeen yhtä tehokkaalta kuin ennen.
Tämä johtuu siitä, että mikrokuitu kerää helposti itseensä nukkaa muusta pyykistä, mikä tukkii sen rakenteen ja heikentää puhdistustehoa. Myös huuhteluaine on mikrokuidulle pahin vihollinen, sillä se huonontaa liinan imukykyä ja sähköistä varautumista.
Miten mikrokuituliinat pestään oikein?
- Pese mikrokuituliinat aina riittävän lämpimällä pesuohjelmalla, jotta liinat puhdistuvat kunnolla. Itse suosin aina kuuminta pesuohjeessa sallittua lämpötilaa, mikä useimmille mikrokuituliinoille on 60 °C.
- Älä käytä huuhteluainetta – se tukkii mikrokuidun rakenteen ja heikentää imukykyä. Etikkaa voi sen sijaan käyttää huuhteluaineen sijasta, se auttaa neutralisoimaan hajuja.
- Pese mikrokuituliinat erillään muusta pyykistä tai käytä pesupussia, joka estää nukan tarttumisen ja auttaa pidentämään liinojen käyttöikää.

2. Pölyhuiskien liian harva puhdistus
Erilaiset pölyhuiskat, kuten pölymiekka ja pölypampula, ovat arjen pelastus, kun haluaa nopeasti siistiä pinnat pölyistä. Mutta jos niitä ei huolla säännöllisesti, ne alkavat ennemmin levittää pölyä kuin kerätä sitä. Itsekin olen joskus kiireessä pyyhkäissyt pölyjä puhdistamatta jääneellä pölymiekalla, ja vasta valoa vasten katsoessa huomannut, että pöly leijuu ilmassa sen sijaan, että olisi tarttunut moppiin.
Miten pölyhuiskat kannattaa puhdistaa?
- Ravistele pölyhuiska jokaisen käyttökerran jälkeen ulkona tai imuroi siitä pölyt pois.
- Pölymiekan mikrokuitupäällisen voi pestä pesukoneessa 60 asteessa pesupussiin laitettuna. Mikrokuitupäällisiä on myös ostettavissa erikseen, jos on tarvetta useammalle tai vanha menee huonoon kuntoon.
- Pölypampulan voi puhdistaa liottamalla sitä lämpimässä vedessä ja miedossa pesuaineessa. Anna pampulan liota hetki, pyörittele varovasti vedessä ja huuhtele hyvin. Kuivata ilmavasti esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

3. Harjaspäiden puhdistamatta jättäminen ja liian harvoin vaihtaminen
Tiskiharja, WC-harja ja muut siivousharjat ovat päivittäisessä (tai ainakin melkein päivittäisessä) käytössä, joten ei ihme, että ne keräävät likaa ja bakteereja. Välillä kannattaa siis antaa niillekin kunnon pesu!

Miten harjat pidetään puhtaana?
- Tiskiharja kannattaa pestä säännöllisesti astianpesukoneessa, osa harjoista kestää puhdistuksen myös kiehuvalla vedellä. Itse laitan tiskiharjan koneeseen viimeistään silloin, kun se on värjääntynyt tai kovin rasvainen. Yleensä pesen sen koneessa kuitenkin vähintään kerran viikossa, mikä riittää meidän tiskaustahdillamme pitämään harjan kunnossa.
- WC-harja huuhdellaan huolellisesti aina pöntön pesun yhteydessä. Välillä harjan voi myös puhdistaa liottamalla sitä pesuaineliuoksessa harjan omassa aluskupissa ja huuhtelemalla. Tällä tavoin myös aluskuppi tulee pestyä samalla. WC-harjan kannattaa antaa kuivua hieman ennen kuin laitat sen takaisin telineeseen – voit jättää sen hetkeksi valuttamaan vettä pönttöön laittamalla sen pöntön reunalle varsi istuinrenkaan alle.
- Muut siivousharjat kannattaa myös puhdistaa heti käytön jälkeen irrottamalla harjasta ensin irtoliat sekä huuhtelemalla. Jos harja on erityisen likainen, liotus lämpimässä pesuainevedessä voi olla varsin tehokas tapa lian poistamiseen.
- Vaihda tiskiharja ja wc-harja uuteen tarpeeksi usein. Jos tiskiharjan harjakset alkavat harottaa joka suuntaan tai WC-harja näyttää kulahtaneelta, on aika hankkia uusi. Vaihtopäiset harjat ovat hyvä vaihtoehto – ne vähentävät turhaa muovijätettä.

4. Siivousvälineiden vääränlainen säilytys
Siivousvälineiden säilytyksellä on iso merkitys niiden käyttöikään ja hygieenisyyteen. Kosteat ja huonosti kuivuneet siivousvälineet voivat alkaa haista ja kerätä bakteereja. Myönnän, että olen joskus laiskuuksissani heittänyt likaisen, maitolammikon kuivauksessa avuksi olleen liinan suoraan pyykkikaappiin. Ja laittanut oven kiinni. Ja joidenkin päivien päästä ihmetellyt, mistä haju tulee. Otinpahan opiksi.
Mitä ottaa huomioon siivousvälineiden säilytyksessä?
- Jos et pese siivousliinoja heti käytön jälkeen, huuhtele ne ainakin ja ripusta kuivumaan ilmavasti, esimerkiksi ämpärin reunalle. Näin ne eivät ala haista odottaessaan pyykkivuoroa.
- Kuivata harjat, pesusienet ja mopit hyvin ennen kaappiin laittamista. Kosteat välineet suljetussa tilassa ovat kasvualusta bakteereille ja homeelle.
- Siivousvälineiden säilytyksessä kannattaa hyödyntää erilaisia koreja, ripustimia ja pidikkeitä, joilla välineet saa siististi esille ja helposti saataville. Kun pesuharjat eivät ole lytyssä siivouskaapin pohjalla tai mopin varsi tavarakasan alla, välineet pysyvät paremmassa kunnossa ja kestävät pidempään.
Vinkki: Monitoimimopin runko kannattaa säilyttää pehmusteen kanssa, jotta tarrapinta ei kerää pölyä ja roskia. Näin säästyt tarrojen puhdistamiselta.

Kun siivousvälineistä pitää hyvää huolta, ne tekevät hommansa niin kuin pitää. Pienillä jutuilla voi siis pidentää siivousvälineiden käyttöikää huomattavasti.
Miten sinä huollat siivousvälineitäsi? Onko sinulla hyviä vinkkejä, joita et ole nähnyt muiden käyttävän? Jaa ne kommenteissa! 👇
-Taija