Perheyritys Sinituotteen johtoon siirtyvä Johanna Hamro-Drotz lupaa jatkaa isänsä luomaa jatkuvan parantamisen linjaa. Se tietää uusia innovaatioita kotimaiseen tuotantoon, aina vaan parempia siivoustuotteita sekä kestävän kulutuksen ja kierrätyksen edistämistä. Tavoitteena on nostaa kierrätysmuovin tai muun ekologisen materiaalin osuus 30 prosenttiin vuoteen 2021 mennessä.
30-vuotias Sinituote Oy siirtyy seuraavan sukupolven luotsattavaksi lokakuussa, kun yrityksen perustajan Ilkka Brotheruksen tytär Johanna Hamro-Drotz siirtyy perheyrityksen toimitusjohtajaksi.
- Jokainen omannäköisensä bisneksen, pitkäjänteisellä työllä luonut yrittäjä varmasti toivoo liiketoiminnalle jatkuvuutta. Olen tavattoman onnellinen, että Johanna kokee Sinituotteen tarinan ja tekemisen merkitykselliseksi ja haluaa sitä jatkaa, Ilkka Brotherus sanoo.
Ilkka on 30 vuoden aikana luonut ennakkoluulottomilla ja rohkeilla ratkaisuilla SINIstä kuluttajabrändin, johon juuri kukaan ei uskonut. Idea valmistaa mahdollisimman pitkään kestäviä, laadukkaita kuluttajatuotteita Suomessa ei ollut 1980-luvulla kovin trendikäs. Muutamasta tuotteesta ja lähes tyhjästä tehdaskiinteistöstä Kokemäellä on kuitenkin kasvanut Suomen menestynein siivousvälinebrändi, jonka jopa sukupolvelta toiselle kestäviä tuotteita suomalaiset arvostavat.
- Tuntuu hienolta päästä jatkamaan isän elämäntyötä. Sinituotteen arvot vastaavat omaa arvomaailmaani. Tuntuu aidosti merkitykselliseltä päästä tekemään ihmisille ja kaupalle parhaita tuotteita, parhaiden ihmisten kanssa, ympäristön kannalta kestävimmällä mahdollisella tavalla, Johanna kiteyttää.
Onnistunut projekti innosti töihin perheyritykseen
Nykyään Kungs on autojen talvituotteiden markkinajohtaja Saksassa.
Isää ja tytärtä yhdistää erityisesti positiivisuus ja avarakatseisuus sekä rohkeus nähdä mahdollisuuksia ja tarttua niihin. Tästä kertoo myös Johannan alku Sinituotteella. Hän oli työskennellyt ison suomalaisyrityksen kansainvälisessä myynnissä ja markkinoinnissa, kun hänen miehensä sai työtehtävän Genevestä ja pari päätti muuttaa Sveitsiin. Alppien juurella syntyi idea alkaa viedä Sinituotteen Kungs-brändin autojen talvihoitotuotteita Saksaan.
- Saksassa kaupoissa oli tarjolla vain todella onnettomia jääskrapoja ja lumiharjoja ja tiesin, kuinka kestäviä ja toimivia Kungsin tuotteet olivat. Aloin googlata ketjujen ostajia ja soitella tapaamisia. Satuin saamaan Kungsin pienen standin maan tärkeimmille autotarvikealan messuille ja ostajat käymään siellä. Seuraavana talvena Saksassa oli lähes 3 000 myyntipistettä, kun kauppiaat olivat mielissään saatuaan tuoteryhmään aidosti hyvää myytävää, Johanna muistelee.
Nykyään Kungs on autojen talvituotteiden markkinajohtaja Saksassa. Tuotteita viedään myös Japaniin, Baltiaan ja Yhdysvaltoihin. Perheyritykselle tekemänsä yksittäisen projektin myötä Johanna tutustui syvemmin yrityksen arvoihin ja toimintatapaan. Syttyi innostus perheyrityksen liiketoimintaa kohtaan.
- Huomasin, miten hienoa on tehdä huipputuotteita aivan upeiden ja idearikkaiden ihmisten kanssa. Kun tilauksia alkoi tulla ja ymmärsi, kuinka moni sai kaupan myötä toisaalla lisää töitä ja toisaalla hyvää mieltä tuovan tuotteen. Se oli erittäin palkitsevaa.
Suomeen palattuaan Johanna jatkoi Sinituotteen vientipäällikkönä. Jo aiemmin hän oli vastannut myös käynnistämästään Sinituotteen yksityisestä avustusprojektista Tansaniassa.
Tuotanto pysyy Suomessa tulevaisuudessakin
Ilkka Brotherus uskoo, että yrityksen menestyksen avain on luottamuksessa ja vastuun antamisessa osaaville ihmisille.
Perheyritys Sinituote Oy:stä tuli vuonna 1988, kun Ilkka Brotherus osti vaikeuksiin ajautuneen silloisen Sini-Tuotteen siivousvälineliiketoiminnan. Ilkka oli töissä Sinin muiden toimintojen ostosta neuvotelleella Hackmanilla ja päätti ostaa siivousvälinebisneksen, kun silloin työnantaja ei ollut siitä kiinnostunut. Hän kuitenkin näki suomalaisissa siivoustuotteissa mahdollisuuden. Suomalaisuudessa onkin nykymuotoisen Sinituotteen sydän. SINIssä se määrittää kaikkea omistajuudesta tuotekehitykseen. Ilkan mielestä suomalaisesta työstä puhuttaessa suomalaisen omistajuuden rooli kuitenkin usein unohtuu.
- Yrityksen omistuspohjalla on merkitystä, koska omistajan tavoitteet ja arvot ohjaavat strategisia valintoja. Ulkomaalaisomisteisella suuryrityksellä on suomalaista perheyritystä huomattavasti pienempi halu tehdä tuotteita ja säilyttää tuotantonsa Suomessa. Työpaikat syntyvät pk-yrityksiin ja perheyrityksiin. Suomalaista yrittäjyyttä ja omistajuutta pitäisikin arvostaa enemmän jatkuvuuden ja työpaikkojen säilymisen mahdollistajana, Ilkka Brotherus sanoo.
Sinituote on sitoutunut valmistamaan tuotteensa Suomessa myös tulevaisuudessa. Arvoista lähtevä tahtotila ohjaa toimintaa ja pitää vireänä hakemaan jatkuvasti entistä parempia ratkaisuja.
- Lupaus toimia Suomessa on luonut sopivan paineen kehittää esimerkiksi tuotantoa niin, että se voidaan kannattavasti myös lunastaa. Monilta yrityksiltä puuttuu vahva suomalaisuuden arvoajuri, jolloin on helppo päätyä helpompaan ratkaisuun ja siirtää tuotanto vaikka Kiinaan. Meillä se ei ole vaihtoehtojen joukossa, Ilkka konkretisoi.
Sinituote on sen sijaan halunnut etsiä muita mahdollisuuksia varmistaa liiketoiminnan kannattavuus. Kokemäen tehdasta on muun muassa viimeisen kymmenen vuoden aikana automatisoitu voimakkaasti. Tuotekehitykseen ja tuotteiden laatuun panostaminen on puolestaan osoittanut, että suomalaiset haluavat valita vähän arvokkaamman, mutta parhaiten kestävän ja toimivan SINI-tuotteen edullisemman, heikkolaatuisen vaihtoehdon sijaan.
Kuluja Sinituotteella sen sijaan on säästetty ensisijassa hallinnosta. Ilkka Brotherus uskoo, että yrityksen menestyksen avain on luottamuksessa ja vastuun antamisessa osaaville ihmisille. Tuottavin organisaatio on hänestä sellainen, missä johtaja on käytännössä tarpeeton.
- Työn iloa ja tehokasta työaikaa on turha hukuttaa hierarkiaan, seurantaan ja raportointiin. Jos johtaminen perustuu valvontaan, tarvitaan kallis tuplaorganisaatio. Sinituotteella jokainen sen sijaan käy omalla moottorillaan ja osaa ottaa vastuun omasta työstään.
Entistä isompi rooli sujuvan arjen apuna
Johannan johdossa Sinituote tulee jatkamaan samalta pohjalta. Hänelle jo alku Kungs-brändin kanssa konkretisoi hyvin, mikä kilpailuvaltti suomalainen tuotanto ja itsenäisesti haasteita ratkova tehdastiimi onkaan.
- Saksan valloitus ei olisi onnistunut ilman omaa, joustavaa tuotantoa ja tuotekehitystä. Esimerkiksi kun saksalaiset kaupat toivoivat tuotteiden esillepanoon displayta, tehtaan huikea porukka innovoi ja rakensi uuden display-linjan hetkessä. Vastaus toiselta mantereelta tuskin olisi ollut yhtä iloinen “pistetään tapahtumaan” ja linja odottanut muutaman viikon päästä valmiina, Johanna kiittää.
Vuodesta 2015 Johanna on toiminut Sinituotteen markkinointipäällikkönä. Sinä aikana hän on vienyt SINI-brändiä aktiivisesti digitaalisiin palvelukanaviin. Viime keväänä Sinituote avasi oman verkkokaupan, joka osaltaan tukee yritykselle tärkeän kestävän kulutuksen tavoitetta.
- Sinituotteen bisneksen kantava ajatus on alusta alkaen ollut, että ei myydä tai valmisteta yhtään turhaa tuotetta. Tuotteista tehdään niin kestäviä, että samaa vartta voi käyttää vuosia ja vaihtaa siihen vain kuluvan tai likaantuvan osan. Verkkokauppa parantaa entisestään vaihto-osien saatavuutta ja varmistaa tietysti myös, että tuotteet on helposti ostettavissa sieltä, mistä ihmiset haluavat ne ostaa. Myös verkkosivuista halutaan kehittää entistä palvelemmat ja helpottaa ihmisten arkea tarjoamalla myös parhaat ohjeet ja neuvot siivoukseen. Erityisesti nuorten opastaminen tuntuu tärkeältä.
- Nuoret oppivat yhä vähemmän siivoamista kotoa. Haluamme olla aktiivisesti apuna jakamassa arjen hallintaan liittyviä tietoja ja taitoja. Toinen tärkeä teema on ekologisempi siivous. Perussiivoukseen ei tarvita vahvoja kemikaaleja, useimmiten riittää oikeat hyvät välineet ja pelkkä vesi.
Suunnannäyttäjä kierrätysmuovin hyödyntämisessä
Tavoitteena on, että vuonna 2021 käyttämästämme muovista 30 prosenttia on kierrätysmuovia tai muuta ekologista materiaalia, Johanna lupaa.
Johanna näkee itsensä uudistajana ja innostajana. Hän uskoo, että mutkittelevasta polusta ja muissa organisaatioissa ja ulkomailla työskentelystä on etua uudessa roolissa.
- Vastuun ottaminen yrityksen jatkamisesta tuntuu luonnolliselta seuraavalta askeleelta. On kuitenkin ollut hyvä, että polku johtotehtäviin on ollut pidempi. Kaikki haasteet ja kokemukset ovat opettaneet. Tuntuu, että nyt on juuri oikea hetki siirtyä eteenpäin.
Uudistuminen tarkoittaa Johannalle ensisijassa jatkuvaa yhä parempien ratkaisujen tarjoamista ihmisten arjen haasteisiin. Asuminen muuttuu, kotien materiaalit muuttuvat, siivoamisen tavat muuttuvat. Myös yhteiskunnan isot haasteet vaativat uusien ratkaisujen kehittämistä.
- Ekologisuus on itselleni erittäin tärkeää omassa arjessani. Olen todella huolissani muovin määrästä luonnossa ja haluan, että me Sinituotteella teemme osaltamme kaikkemme muovin kierrätyksen tehostamiseksi. Muovi on voittamaton materiaali silloin, kun tuote on tekemisissä veden kanssa ja sen pitää kestää. Muovi pitää kuitenkin ehdottomasti saada suljettuun kiertoon, koska muovia voisi käyttää lähes loputtomasti, Johanna sanoo.
Sinituote aikoo lisätä merkittävästi ekologisten materiaalien käyttöä lähivuosien aikana. Johannan mukaan Sinituote tuleekin ottamaan entistä isompaa roolia kierrätysmuovin käytön edelläkävijänä ja kehittäjänä.
- Tavoitteena on, että vuonna 2021 käyttämästämme muovista 30 prosenttia on kierrätysmuovia tai muuta ekologista materiaalia, Johanna lupaa.
Ensimmäinen askel on jo otettu kotimaisen kierrätetyn muovin laajamittaisessa hyödyntämisessä SINI-tuotteissa. Elokuussa kauppoihin tulleet 100 % kierrätysmuovista valmistetut siivousvälineet ovat saaneet paljon kiitosta.
- Haluamme näyttää esimerkkiä, että kierrätysmuovista pystyy tekemään yhtä kestäviä ja hyvännäköisiä tuotteita, eikä niiden tarvitse edes maksaa enempää. Se vaatii vain tahtoa ja työtä. Onneksi meiltä löytyy sisukasta osaamista.
- Näiden mahtavien ihmisten kanssa uskon, että voin aikanaan luovuttaa Sinituotteen seuraavalle sukupolvelle edelleen markkinajohtajana ja siivoustuotteiden edelläkävijänä.